Kézműves sörök
Szekszárd

Cziraki Cuvée 2010

Cziraki Cuvée 2010
Linbrunn Pince
Ár: 1 750 Ft

A bor mélyvörös színű, igazi villányi pinceillatú bor. Tiszta, egyszerű, sallangmentes illattal köszön, s melegedve válik összetettebbé, ahogyan az íze is egyre komplexebbé válik. Setét gyümölcsök zamata rejlik benne, öreg pincék, öreg hordók életigenlő üzenete. Cabernet sauvignon adja az alapízét, savgerincét a cabernet franc, fűszerezi a merlot,  sötét gyümölcseivel, meggyel a kékoportó és egy leheletnyi kékfrankos gazdagítja.

Pörkölt és nokedli mellé az igazi…

Alkoholtartalom(%): 12,5 %
Teljes extrakt (g/l): 29,3 g/l
Cukormentes extrakt (g/l): 29,3 g/l

Gasztronómiai ajánlat:

Ezt a bort könnyedebb húsételek mellé jóízű asztali borként javasoljuk. Barátoknak, beszélgetésekhez, kártyázásokhoz ajánljuk, kerti grillezések és bográcsozások, hétvégi nagy családi ebédek  ideális kísérőjének.
Ideális fogyasztási hőmérséklet 16-20 oC

A szőlőről:

2010.őszén szüreteltük a szőlőket, amiből a borok készültek, s a borok Nándori Pál borász általi házasítása révén született a Cziráki Cuvée. Érdekessége, ahogy végignézzük a szőlők sorát, a legtöbbet a Szársomlyón található Remete.dűlő adta ehhez a borhoz…

A Cabernet sauvignon szőlő kisebb részben a kisharsányi Bocorból, nagyobb részt a Szársomlyó Remete-dűlőjéből és a villányi Jammertálból lett szüretelve. A Cabernet Franc szőlőt is két területről szüreteltük, a Remete-dűlőből szinte már az Ördögárok szájából, és a villányi Csillagvölgyből.

A kékoportót, a leheletnyi kékfrankost is a Remete-dűlő adta, míg a merlot a Bocorban érett be.
A legtöbb szőlő 4-8 éves tőkékről származott, s a szőlőművelőknek a 2010.egy nehéz éve volt, sok munkát adtak a borászoknak már a szüretnél is. Nagyon oda kellett figyelnünk a válogatásra, mindent kézzel végeztünk emiatt.

Bortörténet:

A Prestige Reserve védjegyek  kifejezetten fogyasztói igényekre hangoltak, hiszen csak így adnak kellő útmutatást a vásárlóknak borvásárlási döntéseikhez a védjegy alapító szándékának megfelelően. A zsűri a DOS-99 tesztmódszer alapján minősít, a vizsgált borok komplexitásán és koncentrációján túl értékeli azok egyensúlyát, harmóniáját is – és többszöri kóstolással is értékeli a bor egyik lényegét: az élvezeti értékét. Bizonyára sokan mondják, nem ismerik a Prestige Reserve minősítéseket, ám a minőségi bort értékelő fogyasztónak érdemes  odafigyelni ezekre a kis védjegyekre a palackokon: ha ott vannak, azok csak jó borok lehetnek. 80 pont alatt nincsen védjegy…

Személyes fogyasztás alapján mondjuk, hogy ez a Cziráki Cuvée egy igen jóívású bor! Semmi lacafaca, AZ, AMI = egy jó vörös. Akár már a húsok pácolásakor is kibontunk egy palackot, s beleforgatjuk a hússzeleteket… De a grillezés elején mindenképpen  nyitunk egyet, s ahogy sül a hús, egyre jobb a bor, s higgyék el, mire asztalra kerül, nyitjuk a következőt.
Ha a vásárlóink bográcsozni akarnak, ne kezdjenek hozzá nélküle!