Kézműves sörök
Szekszárd

Rajnai Rizling 2012

Rajnai Rizling 2012
Linbrunn Pince
Ár: 1 700 Ft

Markáns savgerinc és áradó gyümölcsösség harmóniája jellemzi ezt a bort.
Eleven, kis zöldes villanással aranysárgán csillámlik a pohárban. Illata intenzív, mégis finom, mert csupa fehér virág, akác és citrusok, fehér húsú gyümölcsök  (őszibarack, grapefruit) köszönnek belőle. Lendületes, tüzes, erőteljes és mégis könnyed száraz bor fajtajelleges ízekkel, különleges zamatokkal, a háttérben akácos mézességet rejtve. Lecsengése hosszú, fűszeres és elegáns.

Alkoholtartalom(%): 13,00 %
Teljes extrakt (g/l):
22,7 g/l
Cukormentes extrakt (g/l): 22,7 g/l

Gasztronómiai ajánlat:

A rajnai tökéletes választás halakhoz, szárnyasokhoz, sajtokhoz, gombás ételekhez és salátákhoz. Ideális fröccs-alap a minőségi fröccs kedvelőinek.
Fogyasztását 10-12 oC-on javasoljuk.

A szőlőről:

A rajnai rizling, mint szőlőfajta Németországból ered, ahol évszázadok óta (egyes források szerint már kétezer éve) termesztik. Korát, ízgazdagságát tekintve az egyik legnemesebb szőlőfajta, amelynek jellemző tulajdonsága, hogy úgy gazdagszanak a szőlőszemek extraktban, cukorban, hogy a fürt megőrzi savasságát, s ennek köszönhetően a termése hosszú éveken át egyre összetettebbé váló, határozottan savas karakterű bort ad kedvelőinek. Megfelelő körülmények között tárolva sokáig érlelődő, fejlődő, gazdagodó bort rejt a palack.

A Linbrunn Pincészet rajnai rizling ültetvénye a Villányi Borvidéken, a kisharsányi Hajdús-dűlőben 2012-ben fordult termőre. Érdekesség, hogy az oltványok ültetése előtt ez a hektár  föld több évig pihent. Jól megtrágyáztuk és a szőlő megtáltosodott, hihetelenül sok zöldmunka kellett a terméskorlátozáshoz. A 2012-es év nyarának meleg száraz időjárása kedvezően hatott a termés  minőségére, de a mennyiséget még tovább korlátozta, egy július végi jégverés révén. Tőkénként egy kg alatt volt a termés. Talán a földben évekig összegyűjtött erő áradt a szőlőtőkékbe, ezekbe a fürtökbe, és eredményezett ennyire gazdag illatú és ízű bort.

Bortörténet:

Időben sikerült a szüret, 21 mustfok mellé 6,3 g/hl savtartalom párosult. Az ülepítést és flotálást követően a mustot zárt tartályba helyeztük levegőtől elzárva, s irányított erjesztéssel, reduktív technológiával,  20-21 C fokon elkészítettük a 2012-es Rajnai Rizlinget.

A további műveleteknél is gondosan ügyeltünk arra, hogy a levegőtől elzárva végezzük a műveleteket (fejtéseket). A bort rozsdamentes acél tartályban tároltuk közel hat hónapon át. A felszínére széndioxid gázt töltöttünk, megakadályozva a levegővel való érintkezést.

A bor felénél a derítés, szűrés és a palackozás szintén zárt rendszerben lett végrehajtva 2013 márciusában, s kedves vásárlónk azóta élvezhetik a Linbrunn Rajnai Rizling jellegzetes íz világát, enyhe petrolos utóízzel.

A palackos érlelés zajlik, valamint a további rajnai előkészítése is az augusztus végi palackozásra.

Gyakorlott fröccsfogyasztóként merjük mások figyelmébe ajánlani ezt a rizlinget. Magyar és borkedvelő emberként valljuk: A bort nem elrontjuk a szódával, hanem szomjoltó itallá nemesítjük. Viszont tudjuk: Jó fröccs csak jó borból készíthető. S eláruljuk: Igazán jó fröccs csak savas jó borból lesz! – s ilyen a LINBRUNN Rajnai rizling 2012.

Egyéb érdekesség:

Márai: A magyar borról (Részlet a rizling kapcsán):
A rizlingben ritkán csalódik a magyar. Szerte a hazában sok komisz lőrét mérnek, de az olasznak nevezett magyar rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél. Van egy fajtája, melyet csak palackos állapotában ismertem meg: az elhunyt Festetich herceg diási szőlőjéből való rajnai rizling. Már nem árulják, vagy ha igen, csak palackonként ritka helyeken. Egy időben ez volt a legnemesebb magyar fehérbor, csak a somlói ért a nyomába. Ez a Festetich- féle rajnai rizling halványzöld volt, s illata, mint a nagyon régi francia chablis-é. Volt valamilyen sajátossága, ami borban, emberben a legritkább, s mind egyre inkább kivész a világból: cachet-ja volt, pecsétes egyénisége. Ez a tünemény szűnőben: jó típusborok és típusemberek maradnak a helyén. De a rizling az volt Magyarországon, amit a franciák általános szóval, a műfaj közelebbi megjelölése nélkül, fehérbornak neveztek. Az a bizonyos pohár bor, melyet kéretlenül odaállítanak az ember elé a vendéglőben, az a bor, mely olyan, mint a kenyér, a nemzet testének eledele, valami általános és megbízható. Mikor a rizlinggel is baj lesz Magyarországon, én már nem akarok élni.

A VINCE Magazin 2013. márciusi számában ezt írták a rajnai rizlingről:
A rajnai rizling minden bizonnyal a világ legnemesebb szőlőfajtáinak egyike. Könnyedén elbűvöl, mint LORELAY a legendabeli rajnai hajóst. Fatalon üde és csábítóan gyümölcsös, virágos illatú, táncoló savakkal hódító és törékeny, mint egy balerina; ha idősebb, akkor finoman elegáns árnyalataival, elképesztően intenzív ízeivel ejt rabul, és ÖRÖKRE a rajnai rizling CSODÁLÓI maradunk. A fajta érdekessége, hogy a száraztól az édes desszertborig minden műfajban különleges borokat lehet készíteni belőle.