Kézműves sörök
Szekszárd

Syrah 2011

Syrah 2011
Linbrunn Pince
Ár: 2 990 Ft

A Villányi Borvidék, a különleges 2011-es évjárat és a Bocor-dűlőben otthonra talált SYRAH fekete szőlőjének nagy találkozása ez a bor. Mély rubinszínű, gazdag és hosszan bomló, gazdagodó illatú, intenzív és összetett aromavilágú. Ahogy melegszik, sejlenek fel benne újabb és újabb ízek, aromák, egymásra rétegezve rejlenek benne a piros és fekete gyümölcsök, a fűszerek, bors és kakukkfű, halvány mineralitás. Semmi hivalkodás, csak érett tanninok, fekete egyensúly. VinAgora 2013 aranyérem!

Azt súgja, nem is igaz, hogy nem Perzsiából származik a szőlő, annyira keleti buja illatok és egzotikus aromák csábítanak benne. Ettől olyan megosztó: vagy nagyon szereti valaki, vagy elutasítja. Syrah borunkat annak ajánljuk, aki értékeli ezt a fajtát, mert a mi borunk a palackba rejtette ezeregyéjszaka setét meséit.
Palackban nagyon szépen érlelődik, hosszú ideig fejlődik, ebből a borból érdemes „betárolni” megfelelő tárolási körülményekkel akár egy-két évtizedre is.

Alkoholtartalom(%): 14,00 %
Teljes extrakt (g/l): 28,7 g/l
Cukormentes extrakt (g/l): 28,7 g/l

Gasztronómiai ajánlat:

Örömre, ünnepre, ízes vacsorák, érett sajtok, vadak vagy vörös húsok  mellé kínáljuk. Húsvéti báránypecsenyéhez, méltó köret, lakomákhoz, barátoknak örömet nyújtó beszélgetésekhez, grillezett húsokhoz, vagy simán csak az élet pohárnyi élvezetéhez ajánljuk mindenkinek…
Fogyasztása 16-20 oC-on javasolt.

A szőlőről:

A Bocor egyik ága a Hosszúhát érdekes alakú völgye, s annak legmagasabb, legmeredekebb oldalán terem a syrah szőlőnk. Maga a szőlő jó hozamú, ellenálló fajta, kicsit fagyérzékeny, virágja nehezen megy át fürtökbe, nagyon-nagyon igényli a kézi zöldmunkát. Fürtje hosszúkás, hengeres, erősen tömött, középen hosszú. Gömbölyű bogyói elég kicsik, de hamvasak és nagyon kékek. Nagyon sötét, tömött, zárt fürtje maga az erőteljes fekete titok.

Nyolcéves volt az ültetvény, szépen termett, hiszen a  2011-es év időjárása vitathatatlanul nagyon kedvezően alakult a szőlőtermelés és borkészítés szempontjából a Villányi Borvidéken. A Hosszúháton a szőlőre vetélytársaink vannak  - a szarvasok.

Inkább kerítést húztunk, de nem siettük el a szüretet, a vénasszonyokat akkortájt a tenyerén hordta a Jóisten, olyan szép napsütötte volt az ősz. Érett, gazdagodott a szőlő, s a sok napsütésnek hála magas cukorfokú, kiemelkedő zamatú termést szüreteltünk 2011.októberében.

Bortörténet:

A fekete lovagból szedett szép fürtökből préselt must kellemes savgerinccel rendelkezett.  A zúzást-bogyózást követően a termést  hagyományos kádba helyeztük, s oxidatív erjesztéssel,  3 óránként kézi csömöszöléssel  elkészítettük a 2011-es SYRAH-t.

Erjesztés után az új bort 21 napon át  hagytuk állni a cefrén. Ez alatt az idő alatt az almasav is távozott a borból.

Fejtés után a bor tölgyfa hordókba került, 7 hónapot, majd ezt követően közepes égetésű tölgyfa hordóban érlelődött első borként 6 hónapot, átvéve a hordó íz világának jellemző vonásait.
2013.01.17-én, palackozásra készülve kóstoltuk a bort, és ezt írtuk róla a honlapunkon:
A syrah szőlőt régebben fekete lovagnak is nevezték, nem véletlenül, tömött fekete fürtjeiből sűrű fekete életként éled a bor. A Hosszúhát szarvasjárta völgyében érett be a szőlőnk, és a 2011-es évjáratVillány borainak kétségkívül nagy évjárata lesz.

A borban tobzódnak az ízek, ha választanunk kellene, minden eddigi borunk közül – meg ne sértődjék az aranyként fénylő 2011.évi chardonnay  virgin!- erre vagyunk a legbüszkébbek.
A derítés, szűrés és a palackozás után 2013 februárjában forgalomba helyeztük a LINBRUNN SYRAH 2011 borunkat. Már a februári Nagyharsányi Borversenyen aranyérmet kapott, de  azóta is érik a palackban, s ahogy telnek a hónapok, egyre jobb az íze.

Egyéb érdekesség:

Shiraz vagy syrah?
Mindkét név elfogadott. Shiraz néven inkább Európán kívül nevezik, az Újvilágban, Ausztráliában vagy épp Dél-Amerikában, a francia és tradicionális vidékeken a SYRAH név a jellemző.

Eredetlegendája szerint keresztes lovagok hozták Perzsiából (Shiraz városából) Európába, a Rhone völgyébe ezt a szőlőt s innen a neve. Ám a mai DNS kutatás még a szőlőknél is hatékony, és kimutatták, hogy francia eredetű, természetes kereszteződés fekete gyermeke.

A Linbrunn Pincészet a SYRAH nevet választotta a francia tradíciók miatt. fater.blogol.hu írta a syrah borról, mint fajtáról: „Én pont azt szeretem ebben a fajtában, hogy van benne valami bomló, buja - és értsétek jól - ordenáréság. Valami vad, egzotikus, állatszagú, sosem látott gyümölcsöket és perzselő napot idéző hangulattal.”


Syrah 2011


A Villányi Borvidék, a különleges 2011-es évjárat és a Bocor-dűlőben otthonra talált SYRAH fekete szőlőjének nagy találkozása ez a bor. Mély rubinszínű, gazdag és hosszan bomló, gazdagodó illatú, intenzív és összetett aromavilágú. Ahogy melegszik, sejlenek fel benne újabb és újabb ízek, aromák, egymásra rétegezve rejlenek benne a piros és fekete gyümölcsök, a fűszerek, bors és kakukkfű, halvány mineralitás. Semmi hivalkodás, csak érett tanninok, fekete egyensúly. VinAgora 2013 aranyérem!

Azt súgja, nem is igaz, hogy nem Perzsiából származik a szőlő, annyira keleti buja illatok és egzotikus aromák csábítanak benne. Ettől olyan megosztó: vagy nagyon szereti valaki, vagy elutasítja. Syrah borunkat annak ajánljuk, aki értékeli ezt a fajtát, mert a mi borunk a palackba rejtette ezeregyéjszaka setét meséit.
Palackban nagyon szépen érlelődik, hosszú ideig fejlődik, ebből a borból érdemes „betárolni” megfelelő tárolási körülményekkel akár egy-két évtizedre is.

Bor analízis adatai:
Alkoholtartalom(%): 14,00 %
Teljes extrakt (g/l):28,7 g/l
Cukormentes extrakt (g/l): 28,7 g/l

Vásárlás:

Megvásárolhatja borainkat személyesen, vagy webáruházunkban is!

Gasztronómiai ajánlat:

Örömre, ünnepre, ízes vacsorák, érett sajtok, vadak vagy vörös húsok  mellé kínáljuk. Húsvéti báránypecsenyéhez, méltó köret, lakomákhoz, barátoknak örömet nyújtó beszélgetésekhez, grillezett húsokhoz, vagy simán csak az élet pohárnyi élvezetéhez ajánljuk mindenkinek…
Fogyasztása 16-20 oC-on javasolt.

Borverseny eredmények:

VinAgora 2013. 86 ponttal aranyérem.

Nagyharsányi Borverseny 2013, 90 ponttal aranyérem.

Kóstolták és írták mások:

Borkultúra Kft kóstolóinak értékelése a hordós mintáról:
Villányi Shiraz (hordós) évjárat: 2011 az előző két borhoz (2011-es cabernet sauvignonhoz és merlothoz) hasonlóan szép megjelenésű. Illatában intenzív tölgyes (fahordós) illat és a fajtára jellemző fűszeresség dominál.
Tüzes, gazdag, komplex íz, amiben enyhén édeskés jegyek is felbukkannak. (alkohol édesség?). Gazdag, de már bizonyos fokú érettséget mutató és finom tanninok adják a határozott gerincét a bornak.
Palackozást követő érlelés után átlag feletti, arany-ezüst érem esélyes bor (85-86 pont arany – ezüst)

Vinagora komplex bírálati lapról vett aromák
Fekete ribiszke (3), szeder (2), aszalt szilva, cseresznye, karamell, kávé, füstös, kakakó, lekvár, medvecukor, pirítós, ringló, szilva, vanília (1-1)

Sipos Tamás, Prestige Magazin
A 2011-es Syrah, amúgy franciásan. A bor megdöbbentően szép. Csillogó rubin színvilág és harsogó illatok jellemzik. Az áfonyás-szedres illatokat jól egészítik ki a hordótól származó vaníliás-füstös jegyek. A gliceringyűrűk messze 30 g/l feletti extrakt tartalmat sejtetnek. Az elsődleges-, gyümölcs ízérzet hallatlan hosszú, amelyet érett, szépen lekerekedett tannin követ. Szűnni nem akaró utóízében szerényen, de határozottan elő-elő kandikál a csokoládé. Gyula (Fejérdi Gyula, a Linbrunn borásza) szavaival élve a hordó és a bor szépen egymásba karolnak.

A szőlőről:

A Bocor egyik ága a Hosszúhát érdekes alakú völgye, s annak legmagasabb, legmeredekebb oldalán terem a syrah szőlőnk. Maga a szőlő jó hozamú, ellenálló fajta, kicsit fagyérzékeny, virágja nehezen megy át fürtökbe, nagyon-nagyon igényli a kézi zöldmunkát. Fürtje hosszúkás, hengeres, erősen tömött, középen hosszú. Gömbölyű bogyói elég kicsik, de hamvasak és nagyon kékek. Nagyon sötét, tömött, zárt fürtje maga az erőteljes fekete titok.
Nyolcéves volt az ültetvény, szépen termett, hiszen a  2011-es év időjárása vitathatatlanul nagyon kedvezően alakult a szőlőtermelés és borkészítés szempontjából a Villányi Borvidéken. A Hosszúháton a szőlőre vetélytársaink vannak  - a szarvasok.
Inkább kerítést húztunk, de nem siettük el a szüretet, a vénasszonyokat akkortájt a tenyerén hordta a Jóisten, olyan szép napsütötte volt az ősz. Érett, gazdagodott a szőlő, s a sok napsütésnek hála magas cukorfokú, kiemelkedő zamatú termést szüreteltünk 2011.októberében.

Bortörténet:

A fekete lovagból szedett szép fürtökből préselt must kellemes savgerinccel rendelkezett.  A zúzást-bogyózást követően a termést  hagyományos kádba helyeztük, s oxidatív erjesztéssel,  3 óránként kézi csömöszöléssel  elkészítettük a 2011-es SYRAH-t.
Erjesztés után az új bort 21 napon át  hagytuk állni a cefrén. Ez alatt az idő alatt az almasav is távozott a borból.
Fejtés után a bor tölgyfa hordókba került, 7 hónapot, majd ezt követően közepes égetésű tölgyfa hordóban érlelődött első borként 6 hónapot, átvéve a hordó íz világának jellemző vonásait.
2013.01.17-én, palackozásra készülve kóstoltuk a bort, és ezt írtuk róla a honlapunkon:
A syrah szőlőt régebben fekete lovagnak is nevezték, nem véletlenül, tömött fekete fürtjeiből sűrű fekete életként éled a bor. A Hosszúhát szarvasjárta völgyében érett be a szőlőnk, és a 2011-es évjáratVillány borainak kétségkívül nagy évjárata lesz.
A borban tobzódnak az ízek, ha választanunk kellene, minden eddigi borunk közül – meg ne sértődjék az aranyként fénylő 2011.évi chardonnay  virgin!- erre vagyunk a legbüszkébbek.
A derítés, szűrés és a palackozás után 2013 februárjában forgalomba helyeztük a LINBRUNN SYRAH 2011 borunkat. Már a februári Nagyharsányi Borversenyen aranyérmet kapott, de  azóta is érik a palackban, s ahogy telnek a hónapok, egyre jobb az íze.

Egyéb érdekesség:
Shiraz vagy syrah?
Mindkét név elfogadott. Shiraz néven inkább Európán kívül nevezik, az Újvilágban, Ausztráliában vagy épp Dél-Amerikában, a francia és tradicionális vidékeken a SYRAH név a jellemző.
Eredetlegendája szerint keresztes lovagok hozták Perzsiából (Shiraz városából) Európába, a Rhone völgyébe ezt a szőlőt s innen a neve. Ám a mai DNS kutatás még a szőlőknél is hatékony, és kimutatták, hogy francia eredetű, természetes kereszteződés fekete gyermeke.
A Linbrunn Pincészet a SYRAH nevet választotta a francia tradíciók miatt. fater.blogol.hu írta a syrah borról, mint fajtáról: „Én pont azt szeretem ebben a fajtában, hogy van benne valami bomló, buja - és értsétek jól - ordenáréság. Valami vad, egzotikus, állatszagú, sosem látott gyümölcsöket és perzselő napot idéző hangulattal.”

Okleveleink, díjaink, képek:

Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz